Vilnius, 11. veljače 2020.

Koncertna izvedba Judite i predavanje o Marku Maruliću i Martynasu Mažvydasu

Nastavno na izložbu „Marko Marulić – europski humanist“, koja je, kao glavni javno-diplomatski projekt Veleposlanstva tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije, bila od 15. siječnja do 9. veljače 2020. postavljena u Litavskoj nacionalnoj knjižnici Martynas Mažvydas, u Vilniusu su 7. veljače 2020. održana dva popratna događaja, koncertna izvedba Marulićevog spjeva Judita, te predavanje o otčevima hrvatske i litavske književnosti, Marku Maruliću i Martynasu Mažvydasu.

Koncertna izvedba spjeva Judita, u izvedbi hrvatske pjevačice i muzikologinje  Katarine Livljanić (koja je uz Marulićev tekst rekonstruirala popratnu glazbu) i ansambla Dialogos (Albrecht Maurer, viela, lirica i Norbert Rodenkirchen, flaute, dvojnice) održana je u kazališnoj dvorani pri rektoratu Sveučilišta u Vilniusu. Ova biblijska priča o Juditi je privukla pozornost brojne vilniuske publike, a u pozdravnom obraćanju je veleposlanik Krešimir Kedmenec istaknuo važnost humanističkog djelovanja Marka Marulića u Hrvatskoj i onodobnoj Europi, te njegov prinos stvaranju hrvatskog i europskog kršćanskog kulturnog, odnosno duhovnog identiteta.

Prije koncertne izvedbe Judite, na Jezikoslovnom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu je prof. habil. dr. Sergejus Temčinas održao predavanje pod naslovom „Marko Marulić i Martynas Mažvydas", o sličnostima i razlikama u njihovim djelima i životima. Bila je to također i prigoda za okupljanje bivših i sadašnjih studenata hrvatskog jezika i književnosti, kao i prevoditelja, a poseban gost je bio prof. Robert Bebek, koji je na fakultetu radio od 2004. do 2007. godine kao lektor hrvatskog jezika i književnosti.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana