Vilnius, 12. listopada 2020.

Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada o.g. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za lakši ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta., te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku. Također je ukinuta potreba testiranja 72 sata prije ulaska u Litvu.

Od 9. listopada o.g. na crvenom popisu se nalaze zemlje u kojima je stopa incidencije koronavirusa (COVID-19) za 10% veća ili više od one u Litvi. U slučaju trećih zemalja primjenjuju se dodatni kriteriji, poput stope pokrivenosti testovima, postotka pozitivnih testova, dostupnosti informacija, stope hospitalizacije i broja slučajeva zaraze dovedenih iz te određene zemlje u Litvu.

Temeljem statističkih pokazatelja o epidemiološkom stanju u Hrvatskoj, Vlada RL je donijela odluku da je RH od 9. listopada 2020. na tzv. crvenom popisu, odnosno svim strancima, koji u Litvu dolaze iz Hrvatske, obvezna je 14-dnevna samoizolacija, te testiranje.

Litavski državljani i osobe koje imaju nastanjenje u Litvi trebaju se testirati po povratku u LT. Negativni test ne znači da osoba koja doputovala u Litvu smije napustiti mjesto samoizolacije, no moguće je skratiti vrijeme izolacije na 10 dana  testiranjem na koronavirus najkasnije nakon 8 dana od ulaska u Litvu.

Izolacija je obavezna za osobe koje dolaze iz zemalja s popisa zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom ili su putovale kroz te zemlje. Izolacija, međutim, nije obavezna za one koji putuju zrakoplovom, a ne napuštaju područje zračne luke.

Putnici koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolaze u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, trebaju dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba treba ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. U slučaju individualnog putovanja kopnom, obvezno se prijaviti u NPHC u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Litvu.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 14-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.