Vilnius, 04. lipnja 2020.

U Klaipėdi otvorena izložba o Marku Maruliću

Nastavljajući realizaciju našeg glavnog javno-diplomatskog projekta u Litvi tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u Klaipėdi (www.klaipeda.lt) je, u Regionalnoj knjižnici Ieva Simonaitytė (www.klavb.lt) 3. lipnja o.g. svečano otvorena izložba Marko Marulić – europski humanist. Navedena izložba projekt je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz suradnju s Litavskom nacionalnom knjižnicom Martynas Mažvydas, a njezino gostovanje u Litvi je ostvareno uz potporu Ministarstva kulture RH.

Izložba na 12 samostojećih panoa, na engleskom i litavskom jeziku, kroz Marulićev životni i stvaralački put, predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda NSK u Zagrebu. Njegov život i rad prikazani su kroz najpoznatija Marulićeva djela, a izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev upliv na razne europske uglednike u njegovo doba i kasnije. Tražeći poveznice između djelovanja Marka Marulića i utemeljitelja litavske književnosti i izdavaštva, dio izložbe prikazuje djelovanje Martynasa Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskom jeziku, kao i Kristijonasa Donelaitisa, autora prvog litavskog beletrističkog djela. Također, uz izložbu su tiskani dvojezični, englesko-litavski katalozi. Prijevod tekstova na litavski jezik napravila je prof. Jurga Jozič.

Izložbu su pozdravnim govorima otvorili ravnateljica knjižnice dr. Laura Juchnevič, zamjenik gradonačelnika Klaipėde Arvydas Cesiulis i vlp Krešimir Kedmenec. S obzirom na pravila o održavanju kulturnih događanja u sklopu zaštitnih mjera protiv širenja koronavirusa u Litvi, na samom otvaranju izložbe je u izložbenom prostoru bilo dvadeset sudionika, ali je ceremonija otvaranja snimana i reproducirana, preko poveznice na facebook knjižnice. Navedena izložba bit će u Klaipėdi otvorena do 16. lipnja o.g, a potom se seli u Kaunas, te nastavno, tijekom godine, u druge litavske gradove.