Vilnius, 02. siječnja 2018.

Posjet potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića Litvi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susreo se u petak, 29. prosinca 2017. u Vilniusu s ministrom obrane Republike Litve Raimundasom Karoblisom. Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja, s mogućnošću unaprjeđenja suradnje, pogotovo na području obrambene industrije, ROLE 2 sposobnosti, suradnje na području kibernetičke sigurnosti, pomorskih operacija i drugih aktivnosti. Ministar Krstičević je istaknuo tom prigodom: „Drago mi je što ćemo unaprijediti bilateralnu obrambenu suradnju, osobito što se tiče naših obrambenih industrija. Hrvatski vojnici su u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskim proizvodima, a time i promotori hrvatskih proizvoda.“
Sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji u Litvi je izraz savezništva i partnerstva Hrvatske s Litvom i baltičkim državama. Također, ministar Krstičević je uputio poziv litavskom ministru za službeni posjet Republici Hrvatskoj, koji je planiran 2018. godine. Ministar Krstičević zahvalio je litavskom ministru na solidarnosti i ukazanoj pomoći kod prijevoza tijela nedavno preminulog pripadnika OS RH.

Litavski ministar Karoblis je istaknuo kako mu je drago što su ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general Šundov, posjetili Litvu, i što će se zajedno sastati s hrvatskim i litavskim vojnicima u vojarni Rukla. Zahvalio je na solidarnosti koju je Hrvatska pokazala sudjelovanjem u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a u Litvi.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, u pratnji ministra obrane Republike Litve, Raimundasa Karoblisa posjetili su nastavno, istoga dana, u vojarni Rukla, hrvatske i litavske vojnike koji sudjeluju u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a. Ministar i načelnik izrazili su zadovoljstvo viđenim adekvatnim uvjetima kakve imaju hrvatski vojnici. Ministar Krstičević tom je prigodom istaknuo: "Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi. Naši vojnici razmjenjuju vrijedna iskustva, jačaju interoperabilnost i provode zajedničku obuku s vojnicima iz savezničkih NATO zemalja."