Vilnius, 27. studenog 2018.

Posjet novog direktora Ureda hrvatske turističke zajednice za sjevernoeuropske zemlje

U Vilniusu je 26. i 27. studenog 2018. boravio novi direktor Ureda Hrvatske turističke zajednice za Švedsku i sjevernoeuropske zemlje, sa sjedištem u Stockholmu, Vedran Sušić. Tom prigodom smo u Veleposlanstvu organizirali predstavljanje djelovanja Ureda HTZ i individualne sastanke s predstavnicima vodećih litavskih turističkih i prijevozničkih agencija, koje posluju s Hrvatskom, odnosno koje žele proširiti ponudu turističkih odredišta u Hrvatskoj: West Express (www.westexpress.lt), Novaturas (www.novaturas.lt), Guliverio kelionės (www.guliveriokeliones.lt) i Grūda (www.gruda.lt), kao i s predstavnikom uprave Litavskih zračnih luka (www.ltou.lt).

Iako je u zadnje tri-četiri godine zabilježen osjetni porast interesa litavskih turista za posjetom Hrvatskoj, te je 2017. godina završila s rekordnim brojem od 46.300 litavskih turista (i ostvarenih više od 187.000 noćenja), pokazalo se da je nepostojanje izravnih putničkih zračnih linija, bilo sezonskih, bilo chartera, ozbiljna prepreka nastavku dosadašnjeg rasta, ili uzrok smanjivanja dolazaka. Do konca studenog 2018. u Hrvatskoj je izbrojano 42.100 litavskih posjetitelja (s otprilike 157 tisuća noćenja), što je pad od 8,8% u odnosu na pokazatelje u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine.

Prema podatcima litavskih turističkih i prijevozničkih tvrtki, otprilike 80% litavskih posjetitelja u hrvatsku dolazi putujući osobnim vozilima, a po 10% rabeći autobusni i zračni prijevoz.