Panevėžys, 07. prosinca 2017.

Otvoreni Dani Hrvatske kulture u Panevėžysu

Od 6. prosinca 2017. održavaju se Dani hrvatske kulture u Panevėžysu, koji se u prvoj fazi sastoje od dva događaja: izložbe New Look Croatia, te Dana hrvatskog filma.

Nastavljajući s predstavljanjem litavskoj javnosti presjeka životnog djelovanja poznatog hrvatskog oblikovatelja Borisa Ljubičića, u petom po veličini litavskom gradu, Panevėžysu, svečano je, u Panevėžijskoj gradskoj umjetničkoj galeriji (www.arspanevezys.lt) 6. prosinca 2017. otvorena, peta po redu u Litvi, izložba New Look Croatia. Izložbu su otvorili ravnatelj galerije Egidijus Žukauskas, gradonačelnik Panevėžysa Rytis Mykolas Račkauskas i privremeni otpravnik poslova Krešimir Kedmenec, koji je nazočnima objasnio nastanak i povijest izložbe, odnosno autorovo djelovanje na stvaranju i održavanju hrvatskog vizualnog identiteta. Ova izložba je tijekom ove godine prethodno bila prikazana u Vilniusu, Kaunasu, Šiauliaiu i Klaipėdi, a u Panevėžysu ostaje otvorena do prvog dijela siječnja 2018. godine.

Istog dana su u gradskom kinematografskom centru Kino centar Garsas (www.garsas.lt) započeli i Dani hrvatskog filma, koje smo organizirali u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (www.havc.hr). Predstavljanje hrvatskog filma je započelo projekcijom filma Noćni brodovi, redatelja Igora Mirkovića, a do konca ovog tjedna će se još lokalnoj publici predstaviti Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić, Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson, te Zagonetni dječak, redatelja Dražena Žarkovića (potonji film je već bio prikazan u Panevėžysu u travnju o.g, u sklopu hrvatskog nastupa na 13. Međunarodnog filmskog festivala «Europsko kino po danu i po noći»).